Siirry suoraan sisältöön

Missä mennään FC Kemi ?

FC Kemin toiminnanjohtaja Kalle Huusko, onnittelut runkosarjan voitosta. Miten kausi on mielestäsi sujunut ja missä FC Kemissä mennään tulevaisuuden suhteen?

-Kiitoksia, kausi on tuloksellisesti ollut erittäin onnistunut tähän mennessä. Olemme onnistuneet puristamaan maksimaalisen tuloksen suppealla joukkueella. Pelillisesti olemme menneet viime kaudesta harppauksen eteenpäin. Varsinkin pelinopeus on aivan uudella tasolla ja kestää jo vertailun Euroopan keskivertoseurojen tasoon. Toki tiivis peluutus ei mahdollista nyt 40 min täyttä höyryä, mutta sapluuna on kunnossa. Joukkueelta, jota olemme parhaillaan kasaamassa ensi kaudeksi, voidaan jo sitten odottaa 40 minuuttia futsal-tanssia.

Seuran taloudellinen tilanne?

-Kesä tehtiin töitä lujasti, että saimme keväällä menetettyjen pudotuspelien tulot katettua ja lähdettyä puhtaalta pöydältä tähän kauteen. Syksyllä kaikki näytti vielä hyvältä, kun yleisöä sai katsomoihin saapua, mutta nyt pelien pelaaminen ilman yleisötuloja ja matkustuskulujen lisääntymiset sekä karanteenit luovat tarpeettomia kuluja. Onneksi mahtavien yhteistyökumppaneiden avulla olemme pystyneet hoitamaan kaikki velvoitteet ajallaan. Nyt on jo kuitenkin selvää, että keväällä tulemme menettämään jälleen kymmeniä tuhansia euroja yleisön puuttuessa playoff-peleistä.

Haluankin kiittää seuran puheenjohtaja Timo Bergiä ja koko johtokuntaa ennakoinnista tuleviin haasteisiin, joita kauden tiedettiin pitävän sisällään. Olisimme kyenneet kokoamaan myös tälle kaudelle jo varsin kansainvälisen tason joukkueen, mutta 100-vuotias seura ei ole sattumalta 100-vuotias. Tiedostimme, millaista tällä kaudella voi pahimmillaan olla taloudellisesti ja urheilullisesti edessä ja aika moni näistä aavistamistamme rasteista on eteemme tullut ja ne on kovalla työllä selätetty. Suomessa on jo nähty tarpeeksi seuroja, joissa on eletty yli varojen menestyksen tuulten puhaltaessa purjeisiin.

Miten Palloliitto on tukenut kauden aikana seuroja?

-Palataan tähän kysymykseen kauden jälkeen, sillä Seurojen Palloliitollahan on vielä aikaa osoittaa lisää tukeaan ennen kuin kausi loppuu. Sen verran voin sanoa, että futsaliin liittyvät henkilöt ovat liitossa venyneet kyllä äärimmilleen ja ilman futsalin kilpailupäällikön Jouni Pihlajan työtä tätä kautta tuskin olisi saatu pelattua edes tänne asti. Jos ovat seuraihmiset olleen kovilla, niin ovat varmasti olleet myös liiton työntekijät. Se ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että talossa on ihmisiä joille vastuu kuuluu tämän lisenssipelaajien määrässä Suomen neljänneksi isoimman lajin kohtalosta.

Palaako Henry Gutierrez enää FC Kemiin?

-Henryn tarina seurassamme on ollut kyllä ollut vaiherikas. Aluksi emme meinanneet edes saada pelaajaa Suomeen, sillä agentti yritti tarjota meille toisen tyyppisiä pelaajia. Pidimme seuran päävalmentaja Markku Kalermon kanssa päämme, että haluamme juuri hänet. Katsoimme mm. useita Venezuelan maajoukkueen pelejä ja näimme juuri meille sopivan hiomattoman timantin. Henry ei ollut maajoukkueessa isoin ja kaunein pelaaja eikä hän tehnyt mitään taikoja, mutta oli meidän silmään juuri sitä mitä kaipasimme. Hyvin syöttävä ja liikkuva pelaaja. Viime kaudella Henry ehti pelata vain kolme ottelua, mutta treeneissä näimme kuinka hän omaksui taktisia nyansseja nopeasti. Juuri tällaista taktisen imukyvyn omaavaa pelaajaa etsimme, joka pystyy myös syöttämään ja liikkumaan nopeasti. Harmiksemme vuoden vaihteen jälkeen Migri ja Palloliitto muuttivat käytäntöjään, joissa työlupaa odottava pelaaja ei ole enää tulevaisuudessa pelikelpoinen ennen kuin saatuaan virallisen päätöksen työluvasta. Tämä käytäntöjen muuttaminen tuli yllätyksenä ja tulee näkymään myös tulevalla kaudella esim. Veikkausliigassa. Meillä tämä tietysti aiheutti harmaita hiuksia kesken kauden ja päädyimme vuokraamaan pelaajan ulkomaille. Saamme tästä tietysti korvauksen ja taloudellisesti kauppa on meille hyvä.

Joukkueemme on vahvistunut kahden kuluneen kauden aikana varsin tasokkailla pelaajilla, mutta ainoastaan Henryn poislähtö on ylittänyt näistä siirroista uutiskynnyksen. Fakta on kuitenkin, että julkaisimme juuri kahden vuoden jatkosopimuksen hänen kanssaan. Henry siis palaa syksyllä FC Kemiin.

Eikö Suomesta ole mahdollista löytää pelaajia?

-Kyllä Suomesta on mahdollisuus löytää hyviä pelaajia ja vieläpä monille pelipaikoille. Valitettavasti tällä hetkellä kaikki pelaajat eivät tiedosta omia mahdollisuuksiaan kehittyä futsalissa. Toivonkin, että Suomen maajoukkueen menestys avaa pelaajille silmiä. Suomesta on mahdollista ponnistaa maailmalle, se vain vaatii oikeita valintoja. Me esimerkiksi etsimme jatkuvasti pelaajia seuraamme, mutta vain harvoissa tapauksissa olemme valmennusjohdon kanssa olleet yhtä mieltä siitä, että pelaajat ovat valmiita tavoittelemaan ammattilaisuutta. Onneksi olemme saaneet solmittua hyviä yhteistyökuvioita lähialueen seurojen kanssa.

Joukkueemme on ns. täysin ammattilaisjoukkue, jossa pelaajat harjoittelevat kaksi kertaa päivässä, tämä luonnollisesti luo haasteen myös nuorille pelaajille; miten sovittaa yhteen koulunkäynti ja tavoitteet ammattilaisena. Emme edes tavoittele tänne pelaajia, joilla ei ole kykyä ja halua harjoitella ammattimaisesti, mutta ne joilla on tavoitteita, otamme avosylin vastaan ja tarjoamme ainutlaatuisen ympäristön kehittyä. Aivan kuten tarjosimme Henryllä paikan, jossa hänen kykynsä puhkesivat kukkaan.

Minkälaista on yhteistyö valmennuksen ja seurajohdon välillä?

-Markku Kalermon ja Boris Cizmarin päivittäisen työn merkitystä seuralle sekä pelaajille ei voi olla arvostamatta liikaa. Intohimo, jolla molemmat herrat tekevät päivittäin joukkueen eteen töitä, on ihailtavaa. He ovat myös ihmisinä vertaansa vailla ja nautin työskentelystä heidän kanssaan.

Boriksen saaminen seuraamme oli kyllä todellinen lottovoitto. Hän todella laittaa itsensä 100 %:sesti likoon seuran puolesta ja näyttää, mitä ammattilaisuus on jokaisella osa-alueella. Boris on aina ensimmäisenä treeneissä ja myös viimeinen joka hallilta lähtee. Edelleen hän on myös joukkueen hyväkuntoisin pelaaja. Voin kertoa, että seurattuani loppukesänä, mitä vaatii meidän pelityylillä hänen iässään olla 40 minuutin pelikunnossa, niin työmäärä on jotain aivan järjetöntä. Me näemme vain jäävuoren huipun kentällä siitä työstä, mitä hän päivittäin tekee itsensä ja seuran eteen. Ja samaa voin sanoa myös Markun työstä seuramme eteen.Yhteistyötä on sovittu jo Haukiputaan ja Tornion suuntaan, onko vielä lisää luvassa?

-Syksyn parasta antia oli, kun saimme sovittua loistavan yhteistyön HauPan kanssa, josta saimme helpotusta pelaajapuoleen. Nyt keväällä starttasi yhteistyö TP-47 kanssa ja sieltä nousikin jo ensimmäinen torniolainen Elias Lantto joukkueeseemme Riemua vastaan. Seuraava askel on luoda farmisopimus Futsal-Ykkösessä pelaavan joukkueen kanssa. Joulukuussa esim. Anttoni Räävi haki pelituntumaa Ykkösestä FC OPA:n mukana ja onnistuikin siinä varsin mallikkaasti. Tämän kaltainen yhteistyö mahdollistaisi peliaikaa meidän lahjakkaimmille timanteille riittävän kovassa sarjassa. Meiltä löytyy omat joukkueet U19 Futsal-Liigasta ja Miesten Futsal-Kakkosesta, mutta emme voi kaikkea tehdä yksin. On järkevää tehdä yhteistyötä seurojen kanssa, jotka täydentävät toistensa toimintaa.

Ajan henkeen kysymys, miten korona on vaikuttanut?

-Voisi kuvitella, että korona vaikuttaa vähiten ammattimaisimpiin organisaatioihin, mutta todellisuus on juuri toisin. Meillä pelinopeus ja pelinsisältö on tarkkaan hiotun harjoittelun tulosta, joka perustuu toistoihin ja toistoihin. Harjoittelemattomuus näkyy pelissä heti, myös yksittäisten maajoukkuepelien luoma lisärasitus näkyy suppeassa pelaajamäärässä nopeasti. Taloudellisesti otamme myös ison iskun vastaan, mutta selviämme tästäkin.

Koronan luomissa pilvissä on myös hopeareunus. Talkoolaiset ovat sitoutuneet entistä vahvemmin joukkueen avuksi. Johtokunta on terävöittänyt toimintaa. Ari Vainionpää on kehitellyt uusia ja tulevaisuudessa varsin merkittäviäkin tulonlähteitä seuralle. Live-lähetyksiin olemme saaneet ehkä Suomen kovimman futsalselostustiimin Esa-Pekka Ahon ja Toni Tammelan toimesta. Välillä hallissa kuulee vain heidän eläytymisen peliin ja tekisi mieli itsekin olla sohvalla nauttimassa pelin antimista. Selostajaparivaljakon takana on myös laadukas mediatiimi, jossa työskentelee Jenni Pakanen, Anni Ronkainen, Jussi Tainio ja Tuomo Kuivas.

Eikä sovi unohtaa, että FC Kemin oma seuralegenda ”Francesco Totti” Keijo Huusko päätti vielä tulla auttamaan seuraamme kevään peleissä. On ainutlaatuista, että seuran oma kasvatti, joka on kiertänyt maailmaa ammattilaisena ja edustanut Suomen maajoukkuetta niin futsalissa kuin jalkapallossa, lopettaa uransa 100-vuotta täyttäneessä kasvattiseurassaan.

Täytyy myös mainita Aija Happosen ja Kimmo Hyöppisen valtava työ juniorimääriemme lisäämisessä. Vaikeasta ajasta huolimatta olemme nousseet Kemin isoimmaksi jalkapalloseuraksi, eikä juniorimäärien kasvulle näy loppua. Olemme juuri valmistelemassa toimintasuunnitelmaa, jossa satsaukset junioripelaajiimme vain kasvavat. Myös vanhaa ns. tehoryhmää herätellään henkiin lahjakkaimpien pelaajiemme uraa tukemaan. Meillä on useita pelaajia, jotka ansaitsevat tulevana kesänä extra huomion taistellakseen peliajasta edustusjoukkueessa. Vuosi on ollut äärimmäisen raskas, mutta silti olemme kyenneet uusiutumaan ja luomaan jotain todella hyvää tulevaisuuteen. Lisäksi seuran siipien suojaan on tullut uusi laji, lentopallo.

Lopuksi vielä, mitä kaipaat ja mitä olet oppinut raskaan vuoden mittaan?

-Isoin oppi ja hyöty on ollut hartioiden lisääntyminen seurassa. Itse olen ollut monessa mukana ja vahvasti näkyvillä seuraan liittyvissä asioissa, mutta nyt olen selvästi voinut jalkauttaa tehtäviä useammille hartioille. Pidän menestystäkin tärkeämpänä sen, että seura liikuttaa ihmisiä ja varsinkin lapsia ja nuoria vielä 100 vuoden päästä. Kaikista eniten kaipaan yleisöä Tervahallille, lämmittelyssä huomaa kuinka pelaajat katselevat Tervahallin tyhjiä katsomoita haikein mielin. Selvästi kuitenkin aistii, että kannattajat ovat aina mukana pelissä vaikkakin nyt enemmälti kotikatsomoissa.

Jokainen päivä vie meitä kuitenkin lähemmäksi hetkeä, jolloin yhdessä kohtaamme taas vastustajamme Tervahallissa. Siitä päivästä tulee ainutlaatuinen.

FC Kemi toimitus 22.03.2021

Vastaa