Siirry suoraan sisältöön

 

FC-88 Kemi ry:n historiaa lyhyesti


FC-88 Kemi on perustettu vuonna 1920 nimellä VjaU seura Karjalahden Ihme. Kuten nimestäkin voi päätellä, seurassa harrastettiin voimistelua, mutta myös hengen ravintoa. Seuralla oli vahvaa osaamista harrasteteatteritoiminnasta. Samalle aikajanalle mahtui myös nyrkkeily, mutta ennen kaikkea paini oli vahvasti esillä tuolloin 1920- ja 1940-luvuilla. Seuraava vuosikymmen mentiinkin sitten hiihdon voimalla eteenpäin. Hiihto olikin seuran vahva laji, oikeastaan ainoa sillä vuosikymmenellä. Isoja nimiä muistelen olleen Jaakko Tapio, Lauri Tapio, Reijo Lind, Veijo Lindh, Pauli Kilpeläinen, ja monet muut.

Saavuttaessa 60-luvulle seura aloitti jalkapallotoiminnan, yksi sen esiintuojista oli Tauno Hietala. Nuoret aloittivat pelaamisen vuosikymmenen loppupuolella, ja 70-luvun alussa se starttasi oikein kunnolla käyntiin Timo Bergin ja Reijo Kokkosen toimesta. Sittemmin Reksa siirtyi miesten valmennuksesta vastaavaksi ja pelaajaksi. Pelasin itsekin niin kauan kunnes nousimme kolmosdivariin. Samalle vuosikymmenelle osui myös jääpallotoiminta seurassa, Reksa miesten ja Esko Jakku junnujen toiminnasta vastaavina. Jääpallossa vaikutti vahvasti myös Pentti Sorsa. Ensimmäinen miesten ottelu pelattiin 14.12.1971. Jääpallo eli aikansa, välillä vahvastikin, eritoten junioreissa useat ikäluokat saavuttivat menestystä. B-juniorit Voittivat TUL:n mestaruuden. Joukkueessa pelannut Pentti ”Bempa” Laine pelasi A-nuorten maajoukkueessa voittaen maailman mestaruuden. Suurin osa pelaajista oli jalkapalloilijoita kesäisin.

Jalkapallo oli kuitenkin se seuran harrastetuin ja eteenpäin vievä laji. Ihme oli aina tunnettu hyvistä maalivahdeistaan. Keijo ”Keke” Peltonen, Markku ”Jälli” Järnfors, Martti ”Marse” Antinoja, Heimo ”Hemppa, minä otan” Urhonen, Kyösti ” oho” Kekäläinen jne. Parhaimmillaan Ihmeen aikaan seuralla oli lähes kaksikymmentä joukkuetta eri-ikäisten sarjoissa mukana. Saavuttaessa 80-luvun puoliväliin oli jalkapallo niin vahvasti seuran toiminnassa, että esiin tuotiin ajatus seuran nimen muutoksesta.

Vuonna 1988 se sitten tapahtui, Maineikkaasta VjaU seura Karjalahden Ihmeestä tuli FC-88 KEMI r.y. Vahva juniorityö johdatteli satoja ja taas satoja nuoria liikunnan riemuihin. Seuran junnuja oli mukana muissakin lajeissa, kuten paini, nyrkkeily, jääpallo, jääkiekko ja hiihto. Juniorityömme tuloksena olemme saatelleet maailmalle sellaisia nimiä kuin Keijo Huusko, Juha Pasoja (tällä hetkellä molemmat pelaavat Norjassa), Anssi Jaakkola (Sienna Italia), Jaakko Isteri, Arto Hakala, Joonas Ikäläinen, Tommy Torvikoski, Antti Tyystälä ja lukuisat muut.

Ensimmäisiä nimiä lienevät olleet Haavan veljekset ja Arto Paananen, jotka loivat huikean menestyksensä muissa seuroissa. Tytöissäkin alettiin pelata jalkapalloa, menestyneitä olivat esimerkiksi Pauliina Palmgren (jalkapallo/jääpallo), Sanna Lankosaari (jalkapallo/jääkiekko). Mainittakoon, että molemmat neidit pelasivat ensin poikien sarjassa taitojensa vuoksi. Tyttöjen jalkapallo aloitettiin, kun he sitä itse tulivat esittämään: ”mekin halutaan pelata eikä vaan katsoa”. Otin asian todesta ja aloin treenaamaan heitä, mutta koska minulla oli liikaa hommia muutenkin, ”houkuttelin” mukaan oikeaksi valmentajaksi Kari Laitilan. Muitakin tuli mukaan, kun pelaajia alkoi olla riittävän moneen ikäluokkaan. Heitä oli esimeriksi Matti Lankosaari ja Timo Alajas, joka oli myös seuran hovikuski omalle linja-autollemme nimeltään Neiti Elviira. Elviira-nimen antoivat tytöt jotka sen ensimmäistä kertaa näkivät auton tullessa etelästä ostettuna seuran talon pihalle. Tänä päivänä seurassamme on uutena lajina futsal.

Olen kirjoituksessani esiintuonut muutamia nimiä, joille kiitokset. Anteeksiantamatonta olisi, jollen esiintoisi myös muutamia muita jotka ovat panoksellaan vaikuttaneet seuramme menestykseen.Edustusjoukkuetasolla, Seppo Talus, Juhani Björkman, Markku Tervonen.Junioripuolella, Erkki ja Teuvo Paananen, Erkki Hakala, Markku Oksala, Risto Heiskala. Jorma Kakkola, Martti Antinoja, Kari ja Arto Hanhisuanto, Jarno Björkman, Kyösti Kekäläinen, Ari ja Esa Jakku.Lyhyen historian hieman hipaisten muisteli Timo Berg. PS Ihmeen nimessä on kuitenkin edelleen jotain taianomaista historian havinaa niin, että jotkut entiset nuoret ovat perustaneet nimen alle oman fanisivuston

Lehtileikkeitä