Siirry suoraan sisältöön

Kemiläisen palloilun Viimeinen mohikaani Keijo Huusko päättää pelaajauransa viikonlopun finaaliin

Kemiläisen palloilun Viimeinen mohikaani Keijo Huusko päättää pelaajauransa viikonlopun finaaliin

FC Kemin seuraikoniksikin mainittu Keijo Huusko (40) päättää aktiiviuransa ensi viikonlopun miesten Futsal-Liigan finaaliin, jossa FC Kemi ja KaDy taistelevat Suomen mestaruudesta. Pelattuaan neljällä vuosikymmenellä maamme korkeimmalla sarjatasolla, vuoroin jalkapalloa vuoroin futsalia, Huusko on tunnetuimpia ja menestyneimpiä lajiensa edustajia maassamme.

Keijo Huuskon jalkapalloura pelaajana koostuu Veikkausliiga-kiinnityksistä Tornion Pallo 47:n, RoPSin ja Vaasan Palloseuran riveissä sekä Ruotsin Superettanista ja Norjan Pääsarjassa Tippeliigassa. Suomen jalkapallon ja futsalin pääsarjojen lisäksi Huusko on pelannut maajoukkueissamme jalkapalloa ja futsalia.

Jo 20 vuotta sitten Huuskolle tarjottiin ensimmäisenä suomalaisena portugalilaisesta seurasta futsalin ammattilaisuutta, johon mies ei kuitenkaan tarttunut, koska oli vielä niin tiukasti kiinni jalkapallossa. Huuskoa luonnehditaan FC Kemin Francisco Totiksi, seuralegendaksi.Toimitus pyysi Keijo Huuskon uran alkutaipaleella vaikuttaneiden valmentajien mietteitä Keijon merkityksestä kemiläiselle palloilulle.

Ex-valmentaja Erkki ”Emppu” Paananen:”Keijo on loistava pelaaja ja esimerkki nuorille”Yksi Huuskon pelaajauraan alkutaipaleella vaikuttaneista henkilöistä on Erkki ”Emppu” Paananen, jonka valmennuksessa Huusko oli 14-16-vuotiaana C- ja B-junnuna kemiläisessä jalkapalloseurassa Visan Pallo.- Olen tuntenut Keken pikkupojasta asti, koska asuimme saman kadun varrella. Hän oli hyvä ja erittäin helppo valmennettava sekä selvästi lahjakas pelaaja. Peluutinkin häntä eri paikoilla, jotta hän oppisi eri rooleja kentällä. Keskusteltiin myös jo varhaisessa vaiheessa, että tähdätään tulevaisuuteen. Tein Kekelle henkilökohtaisia valmennusohjelmia, jotka sisälsivät treeniohjeiden lisäksi viittoja esimerkiksi ammattilaisurheilijan vuorokausirytmiin, Paananen muistelee.

Visan Pallosta saamillaan eväillä Huusko pyrki Vaasan Palloseuran Veikkausliigassa pelaavaan joukkueeseen, sai hyvät testitulokset ja ”vaasalaistuikin”. Siitä starttasi hänen ammatilaisuransa, joka on jatkunut näihin päiviin saakka. Paananen luonnehtii Huuskoa loistavaksi pelaajaksi, koska tällä on esimerkiksi erinomainen pelinlukutaito eikä hän anna koskaan kentällä periksi. Ihmisenä entinen valmentaja kuvailee Huuskoa fiksuksi kaveriksi, joka huomioi toiset ja osaa keskustella.- Kekellä on ollut aina suuri merkitys omalle seuralleen, FC Kemille, sekä myös koko kemiläiselle palloilulle. Hän on näyttänyt esimerkillään, että pienestäkin kaupungista voi edetä maailmalle ammattilaiseksi. Lisäksi hänen maailmalla hankkimansa tietotaitonsa on ollut aina myös muiden käytettävissä, Paananen toteaa.

Ex-valmentaja Oleg Eprintsev:”Keijo on pelaaja ja persoona isolla P:llä”Futsal Team Kemi-Torniossa valmentajana, valmennuspäällikkönä ja toimitusjohtajana työskentelevä entinen ammattilaisjalkapalloilija Oleg Eprintsev on valmentanut Huuskoa neljässä eri seurassa: Visan Pallossa, Kemin Pallotovereissa (KPT-85), Tornion Pallo -47:ssä (TP-47) ja Futsal Team Kemi-Torniossa (FTK).- Tapasin Keken ensimmäisen kerran hänen isänsä huoltoasemalla, kun poika oli kymmenvuotias. Taimo-isä esitteli Keken ja kertoi, että pojan unelma on tulla jalkapalloilijaksi.

Ensimmäisen kerran Keke oli valmennettavanani 15-vuotiaana Visan Pallon miesten joukkueessa. Kun siirryin KPT-85 -seuraan, halusin ja sainkin hänet sinne, niin kuin muihinkin suomalaisseuroihin, joissa olen toiminut valmentajana, Eprintsev kertoo.Huusko on Eprintsevin mukaan lahjakas sekä jalkapallossa että futsalissa ja hyvä esimerkki siitä, miten lajit voivat tarjota ympärivuotista toimintaa pelaajille. Eprintsev on iloinen myös siitä, että Huusko jakaa hänen kanssaan idean futsalin ja jalkapallon rinnakkaiselosta – siksikin hän on merkittävä tekijä ja esikuva nuorille.- Keke on älykäs pelaaja, tietää mitä tekee, oikea-aikainen ja taktisesti taitava.

Monipuolisena kaverina hän pystyy pelaamaan joka puolella kenttää – pelaaja isolla P:llä. Keke on motivoitunut sekä kunnianhimoinen ja vihaa häviämistä. Hän tekee omalla esimerkillään peliympäristöstään usein ammattimaisemman kuin se ehkä muuten olisi. Keke on myös persoona isolla P:llä ja voi siksi herättää muissa ristiriitaisiakin ajatuksia, mutta se kertoo vain tunnekirjosta, jota urheilijalla pitää olla.Eprintsev toivoo ensi viikonlopun FC Kemi – KaDy -pelistä sellaista tulosta, että Huusko voisi lopettaa kansainvälisen aktiiviuransa vasta ensi syksynä UEFA Futsal Mestarien liigassa 41-vuotiaana, saman ikäisenä kuin hän itse aikoinaan lopetti pelaajauransa.

Futsalasiantuntija Toni Tammela:”Keke jättää ison aukon kentille”Kemiläinen futsalasiantuntija ja -kommentaattori Toni Tammela muistaa jo pikkupoikana seuranneensa itseään viisi vuotta vanhemman Huuskon pelaamista kentän laidalla. Lähekkäin asuvina ja samoista lajeista kiinnostuneina he myös ystävystyivät jo varhain.- Kaikki kemiläisetkään eivät varmaan tiedä kuinka merkittävän uran Keijo on luonut niin futiksessa kuin futsalissakin. Mutta kaikkien vähänkin palloilulajeja seuraavien keskuudessa hän on kuitenkin hyvin tunnettu ja arvostettu, Tammela sanoo.

Huuskon ura on Tammelan mukaan hyvä esimerkki siitä, mihin voi päästä kovalla lajin eteen tehdyllä työllä ja oikealla asenteella, myös pieneltä paikkakunnalta käsin. – Keijo on periksiantamaton tekemissään. Hänellä on kova voitontahto ja häviö on puolestaan hänelle punainen vaate. Vaikka pelikentällä tunteet voivat käydä kuuminakin, pelin jälkeen Keijo toimii rehdisti ja korrektisti. Pelaajana hänen valttejaan ovat mielestäni muun muassa loistava pelisilmä, nopeus ja vahvuus – ei ole aivan helppo kampitettava. Lisäksi Keijo antaa aina 110-prosenttisen panoksensa joukkueelle.- Lopettaessa nyt aktiiviuransa Keijo jättää ison aukon kentille.

Hänen ammattilaisuudestaan kertoo jotakin se, että mies on pystynyt pelaamaan esimerkiksi tänä keväänä treenaamatta miesten Futsal-Liigaa menestyksellisesti. Varmasti Keijo tulee olemaan kuitenkin mukana seura- ja pelikuvioissa tavalla tai toisella antaen esimerkiksi neuvoja pelaajauriensa alussa oleville nuorille, kuten on tehnyt tähänkin asti. On kunnia asia kutsua Keijoa ystäväksi, Tammela kuittaa.Keijo Huusko:”Kasvattajaseurani on tarjonnut lähes kaikkea”Huusko itse on todennut, että hänen kasvattajaseuransa FC Kemi on merkinnyt hänelle oikeastaan koko elämää: ystäviä ja isähahmoja, kuten esimerkiksi seuran puheenjohtaja-valmentaja Timo Berg sekä valmentajat Markku Oksala, Jarno Björkman ja Esko Jakku.

Seuratoiminnan kautta hän kokee oppineensa myös hyviä elämänarvoja ja sosiaalisia taitoja.Huusko on kiitollinen erityisesti siitä, että on päässyt toteuttamaan mielekästä harrastustaan ammattinaan ja elämäntyönään, jota hän jatkaa edelleen valmentajana; tällä hetkellä työn alla on oululainen jalkapalloseura Hercules.

Ensi viikonloppuna on kuitenkin kenties kaikkien aikojen viimeinen mahdollisuus nähdä mestari tositoimissa ammattilaisareenalla, historiallinen urheilutapahtuma, jota palloiluyleisön ei kannata missata!

Huomenna lauantaina finaali alkaa klo 16.00 Tervahallilla ja lähestys tutusti suorana klo 15.30 solidsportilta: https://solidsport.com/fc-kemi-futsal/games/g/w0g8xol6

Vastaa